WAT IS WFT-PE?

Wft-PE staat voor wet financieel toezicht – permanente educatie. Deze wet bestaat om ervoor te zorgen dat financieel professionals altijd vakbekwaam zijn. Iedere financieel professional moet het Wft-diploma halen om het werk uit te mogen voeren. Als ze het diploma eenmaal gehaald hebben, dan blijft deze geldig als ze aan de periodieke PE-eis voldoen. Dat betekent dat een professional les moet blijven volgen om zijn of haar baan uit te mogen voeren. Gebruik jij een financieel professional, dan is het dus een goed idee om te controleren of deze het Wft-PE diploma heeft gehaald en of deze nog geldig is.

Verschillende Wft-PE modules

De wet financieel toezicht bestaat uit 9 modules en die komen overeen met verschillende vakgebieden. Als jij je Wft-diploma wilt halen, dan kies je dus voor een module die aansluit bij het werk dat je doet. Voorbeelden van enkele modules zijn Wft zorg, Wft schade particulier en Wft schade zakelijk, Wft vermogen, Wft pensioen en Wft inkomen. Heb je een adviserende rol, dan ben je verplicht dit diploma te halen (diplomaplicht) en te onderhouden (onderhoudsplicht). Daarnaast wordt van je verwacht dat je regelmatig aan nascholing meedoet om er zorg voor te dragen dat jouw kennis actueel is.

De diplomaplicht en onderhoudsplicht

In de Wft staan regels en voorschriften vermeld voor de financiële sector en wordt uitgelegd hoe hier toezicht op gehouden wordt. Daarin staat ook vermeld dat alle klantmedewerkers van een financiële instelling aan de strenge regels met betrekking tot vakbekwaamheid moeten voldoen. Als je het diploma haalt en je voldoet aan de onderhoudsplicht (deze is dus geldig), dan mag je adviseren. Dat wordt gecontroleerd door te kijken of je een beroepskwalificatie hebt.

Het vakbekwaamheidsbouwwerk

Het vakbekwaamheidsbouwwerk is een bron van informatie voor iedereen die het Wft-PE diploma wil halen. Je kunt eruit aflezen welke Wft-PE module(s) van toepassing zijn voor jou en hoe je aan je beroepskwalificatie komt. Er is een route die de meeste adviseurs volgen en deze begint bij het Wft-PE basis diploma. Daarna kun je doorstromen door andere modules te halen, zoals schade particulier, schade zakelijk of consumptief krediet. Voor elke module die je haalt krijg je een beroepskwalificatie en met die beroepskwalificatie mag je adviseren in het overeenkomstige vakgebied. Uiteraard is er dan ook de onderhoudsplicht waarmee je je kwalificatie actueel houdt.

Inschrijven voor een Wft-PE cursus

Wil jij graag één of meerdere Wft-PE diploma’s halen, dan schrijf je je in bij een erkende school. Voorheen werden deze lessen klassikaal aangeboden, maar vandaag de dag vinden veel van de cursussen via videoconferences plaats. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de persoonlijke begeleiding in te schakelen van een trainer die je onderwijst en helpt je diploma te halen. Kies een goede school uit die jou de studiemogelijkheden aanbiedt die je nodig hebt. Ook is het belangrijk dat je via de school aantoonbaar permanent actueel bent en dat je daar een certificaat voor krijgt. Dat betekent dat je een aantal keren per jaar nieuwe informatie moet leren en daar op getest wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *